Een brief aan mijn 13-jarige zelf (#DearMe)

DearMe

Lieve Lena uit het verleden,

Je bent net dertien geworden. Je kindertijd lijkt voorbij en je voelt een druk om zo snel mogelijk ‘groot’ te worden. Plots denk je alles te weten. Laat me hier beginnen:

1° Je weet werkelijk NIETS. En je zal ook nooit alles weten.
Inderdaad, dat lees je goed. Nu ik dit even duidelijk heb gemaakt, kan ik verder. Hier zijn nog tien andere dingen die je moet weten.

Geniet van het kind zijn (Hoe beter beginnen dan met een groot cliché?)
Je bent op een leeftijd waar je zo snel mogelijk wil groeien en begint te experimenteren met make-up, scheermesjes en andere “leuke” grote-mensen-spulletjes. Mijn advies? Stel het zo lang mogelijk uit en geniet van het zorgeloze leventje dat je nog hebt (want hoe ouder je wordt, hoe meer zorgen er zijn).
Je kindertijd zal officieel voorbij zijn wanneer je je voor de eerste keer opmaakt als je 14 jaar bent, met wat make-up uit het tasje van je mama. Vervolgens kruip je stiekem het huis uit om naar school te gaan, want je bent te verlegen om nog even dag te zeggen aan je mama en broer. En gelijk heb je: je ziet er uit als een panda die met zijn dikke vingers mascara en oogpotlood heeft proberen aanbrengen. Vanaf nu heb je er alleen maar een zorg bij: je zal elke ochtend langer voor de spiegel staan.
Nog een half jaar later zal je voor de eerste keer een echte beha dragen (ja, het spijt me, je bent een laatbloeiertje). Hoe gek dat je zo blij zal zijn met iets dat je enkele jaren later zal ergeren. De beha waar je nu zo fier op bent en die je per se dag en nacht wil aanhouden, zal je later met plezier uitgooien zodra je thuis komt.

3° Weg met het groene monster!
Lena, je bent een jaloerse trut, schaam je! Je bent zo jaloers dat je andere mensen niets meer gunt.
Laat me je dit vertellen: jaloezie brengt je niet verder, integendeel. Het zorgt alleen maar voor frustraties en verdriet. Zorg er dus voor dat je jaloezie een positieve uitkomst heeft. Ben je jaloers op het geweldige figuur van die ene vriendin? Zie het dan als een motivatie om zelf wat meer te sporten en gezond te eten. Heeft je beste vriendin altijd prachtige kleren aan? Vraag haar dan eens om samen met je te gaan winkelen en haar gevoel voor stijl te delen.
Met gewoon jaloers te zijn, bereik je NIKS. Stop jezelf zo te vergelijken met anderen, je bent perfect zoals je bent.

4° Eten is geen vijand.
(Snoepjes daarentegen wel, bereid je al maar voor op wat bezoekjes aan de tandarts.)
Omdat je zo onzeker bent, zal je snel een ongezonde relatie ontwikkelen met eten. Je zal periodes plots minder eten, maar omdat niemand zoiets volhoudt, zullen ze altijd gevolgd worden door echte vreet-periodes.. Je zal je schamen bij het verorberen van die koek en er achteraf ook nog eens spijt van hebben.

Houd je niet bezig met zo weinig mogelijk eten en zo veel mogelijk bewegen omdat je dun wil zijn. Houd je bezig met gezond eten en veel bewegen omdat het gezond is en het je goed doet voelen. Eet gewoon over het algemeen gezond en dan kan die koek of dat pak chips echt geen kwaad. Laat je gerust af en toe eens gaan.

5° “It gets better.”
Hoe erg het soms ook lijkt, geloof me: alles komt goed.

6° De komende 6 jaar: meiden = drama, drama en nog eens drama.
De middelbare school. Als ik er nu naar terugkijk, moet ik een lachje inhouden. Hoe belangrijk alles toen leek, zo onbelangrijk was het eigenlijk echt. Je onzekerheid zal je de komende zes jaar parten spelen. Je bent alleen maar bezig met wat anderen over je denken en niet meer met jezelf. Uiteindelijk zal je zelfs “vriendinnen” wegjagen met je constante gezoek naar bevestiging. Met jezelf te zijn, kom je echter veel verder.
Dit zal je helaas pas na al deze jaren leren, wanneer je begint aan je studies op de universiteit. Je zal er mensen leren kennen die je zullen tonen wat échte vriendschap is. En je zal eindelijk kunnen loslaten wat anderen over je denken en gewoon “Lena” zijn.

7° Het is oké om soms alleen te willen zijn.
Alleen zijn betekent niet dat je eenzaam bent. Zeg dus gerust dat avondje met je vriendinnen af als je voelt dat je wat tijd alleen nodig hebt, ZONDER je schuldig te voelen. Want meegaan omdat je niet “saai” wil zijn, is niet aangenaam. Noch voor jezelf, noch voor je vriendinnen.

8° Luister altijd naar je mama.
Ze mag dan nog een enorme zeur lijken, helaas heeft ze altijd gelijk. Het lijkt nu misschien alsof ze er alleen maar is om je te pesten, maar ze heeft werkelijk het beste met je voor. Je zal nog heel vaak denken: “Had ik maar geluisterd”.

9° Doe dingen voor jezelf, niet voor anderen.
Draag de kleren die jij leuk vindt, niet de kleren waarvan je denkt dat de andere zullen denken dat ze mooi zijn.

Studeer voor dat examen omdat jij wil slagen, niet omdat je ouders verwachten dat je goed scoort.
Maak je op voor dat feestje omdat jij je zelfzeker wil voelen, niet omdat je wil dat anderen je mooi vinden.

10° Vergeef. 
Mensen hun fouten vergeven, ook al verdienen ze het niet altijd, kan een verademing zijn. Vergeving betekent niet dat je het verleden uitwist of vergeet wat er is gebeurd. Het betekent dat je de frustraties en pijn loslaat. Niets is zo erg als opgekropte woede. We moeten kunnen vergeven zodat we zelf verder kunnen gaan en gelukkig kunnen zijn.
Je vergeeft dus voor jezelf, niet voor de andere persoon: “to forgive is to move forward”. 

11° Laat alles los en GENIET.

Ondertekening

2 Comments

 1. Norine 30 mei 2015

  Vooral punt 10 vind ik een goede: vergeven! Soms is het zo moeilijk om teleurstellingen of boze gevoelens los te laten. Maar uiteindelijk ben jijzelf de enige die er echt last aan bevind. Leuke blog!

  Beantwoorden
  • admin 31 mei 2015

   Dankjewel! Ja, puntje 10 is voor mij ook echt eentje die ik niet zo heel lang geleden heb moeten toepassen 🙂 Nooit fijn natuurlijk, maar ik voel me nu echt zoveel beter. Vergeven is zo belangrijk.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.