Een avond met m’n lief naar de cinema? Als er ondertiteling is.

IMG_2641

Onlangs was het weer zover. Ik gooide al mijn vrouwelijke charmes in de strijd om mijn fantastisch lief ervan te overtuigen nog eens een romantisch avondje te organiseren. Samen iets lekkers gaan eten en met een glas cava in de hand toosten op onze toekomst, gevolgd door een uitje naar de cinema voor een mooie Vlaamse film. Ja, dat leek me wel wat. (Nou, vervang die glazen cava maar met een gedeeld glas water, zo gierig zijn we wel.)

Mijn vriend is nu niet echt een romantisch type, maar welke man zegt nu nee tegen lekker eten waarbij achteraf niet geholpen moet worden bij het afwassen? Een film zonder ondertiteling bijwonen, dat bleek voor mijn dove vriend echter een groter probleem.

Ik was het ondertussen al wel gewoon om bij anderstalige films mét ondertiteling als een “soort tolk” te fungeren. Jullie zouden namelijk eens moeten weten hoeveel geluiden worden weggelaten in de ondertiteling. Zo heb ik al veel te vaak “protjes” (aka “scheetjes” voor de lezers uit Nederland) moeten tolken omdat mijn lieve vriend anders helemaal geen idee heeft waarom iemand op het scherm plots verlegen kijkt of er mensen beginnen lachen. (Ja, echt waar, het gebeurt vaker dan je zou denken.)
Het is voor hem soms een raadsel waarom iemand plots in elkaar zakt, omdat hij een paar seconden daarvoor het geweerschot niet had gehoord. Als er iemand in een van de vele klassieke horrorfilms opschrikt van een piepende deur, is dat ook het vermelden waard. Het is voor mij een automatisme geworden om geluiden even te vermelden, met als gevolg dat ik het onlangs ook deed bij mijn nicht (die overigens wel hoort). Ik moet jullie dus niet vertellen dat ik een verbaasde blik terugkreeg.

Ik doe dat allemaal met heel veel liefde, maar een hele film tolken kan en wil ik niet. Wat zou het leven voor ons eenvoudiger zijn als Nederlandstalige films ondertiteld zouden worden. En wij zijn niet de enigen die er zo over denken. Want zeg nu zelf: ondertiteling die later op de DVD komt, kan toch ook al in de cinema getoond worden?

Benoit Ramakers, een dove vriend, startte een petitie op voor de ondertiteling van Vlaamse films, die ondertussen door meer dan 700 mensen werd ondertekend.

Doen jullie mee? http://www.petities24.com/ondertiteling_vlaamse_films

Liefs, Lena

38 Comments

 1. […] http://www.mona-lena.be/vlaamse-gebarentaal-dovengemeenschap/een-avond-met-mn-lief-naar-de-cinema-al… […]

  Beantwoorden
 2. Sanne 12 november 2015

  Je hebt helemaal gelijk! zoals je al aangeeft is het voor mensen die kunnen horen heel normaal en denken ze er niet over na. Terwijl ik het ook geen probleem zou vinden om een uitgebreidere ondertiteling te hebben. Ik snap niet dat ze dit inderdaad niet in de bioscoop al doen 🙁

  Beantwoorden
 3. VLOK-CI vzw 29 oktober 2015

  Als Vlaamse oudervereniging van dove en slechthorende kinderen steunen wij dit initiatief omdat wij vinden dat ook dove en slechthorende mensen het recht hebben om van de Vlaamse film te kunnen genieten. Bovendien komt ondertiteling ook anderstaligen en veel oudere mensen ten goede. Ook Wij ijveren hiervoor al lang en zullen dit blijven doen tot er een oplossing komt.

  Beantwoorden
 4. Birgit 24 oktober 2015

  natuurlik teken ik dit. Ik heb graag ondertiteling om alles te begrijpen wat er gezegd wordt.

  Beantwoorden
 5. Shirley May 24 oktober 2015

  wow inderdaad ik heb hier ook nog nooit over na gedacht wanneer ik in de bios zat! ja ze zouden misschien ook de zelfde film in een andere zaal/tijdstip kunnen draaien met meer Tolk/gebaren .Net zoals MEt of zonder 3D.

  Beantwoorden
 6. Naomi 23 oktober 2015

  Hier geen dove maar gedeeltelijk slechthorende vriend. als een film niet luid genoeg staat dan merk ik al ergernissen. Laat dan ook nog eens de ondertitels weg en het vat met ergernissen is bodemloos. Ook ik ben dus voor het ondertitelen van Vlaamse films! Duimen maar!

  Beantwoorden
 7. Sandra 22 oktober 2015

  Maar natuurlijk teken ik die petitie! Dit is iets waar mensen die goed kunnen horen eigenlijk niet echt over nadenken, maar ik snap helemaal dat het heel vervelend is. Goed dat je dit doet!

  Beantwoorden
 8. Rachel 21 oktober 2015

  haha wat leuk geschreven en wat lief van je! altijd goed om zoiets te doen!

  Beantwoorden
 9. Greet 21 oktober 2015

  Een niet ondertitelde vlaamse film of serie is voor mij als horende ook een probleem, er wordt dikwijls slecht gearticuleerd en er zijn zoveel storende bijgeluiden of te luide! achtergrondmuziek dat het allemaal moeilijker verstaanbaar wordt. Voor mij dus ook graag ondertiteling, de petitie heb ik getekend. groetjes, Tante Greet

  Beantwoorden
 10. Eva 21 oktober 2015

  Weeral zoiets waar je als horende niet aan denkt, maar inderdaad heel vervelend! Ik teken ook 🙂

  Beantwoorden
 11. Manouk 21 oktober 2015

  Wat een gedoe! Dit zijn van die typische dingetjes waar je niet over nadenkt omdat het voor ons zo normaal is… Ik teken je petitie graag!

  Beantwoorden
  • Lena (admin) 15 november 2015

   Begrijpelijk, als je zelf hoort dan denk je er niet altijd over na. Dat had ik vroeger ook. Bedankt voor het tekenen!

   Beantwoorden
 12. BySilke 21 oktober 2015

  Tuurlijk zet ik ‘m handteking! Heel mooi geshreven ook, en die foto 😀

  Beantwoorden
 13. Lotte 21 oktober 2015

  Oh ja, ik heb de petitie met plezier ondertekend 😉

  Beantwoorden
 14. Lotte 21 oktober 2015

  Dat is nu echt iets waar ik nog nooit over nagedacht heb, maar inderdaad wel belangrijk is om de toegankelijkheid voor iedereen te vergroten!

  Beantwoorden
 15. Hier denk je dus normaal niet aan. Ik ga zeker tekenen voor jullie en alle andere mensen die het nodig hebben!

  Beantwoorden
 16. marjolein 21 oktober 2015

  Goed dat je het noemt! Dat zijn inderdaad dingen waar je niet over nadenkt wanneer je zelf wel alles kunt horen en dat als vanzelfsprekend ziet. desalniettemin is het natuurlijk raar en enorm achterhaald dat men niets creeert voor mensen die doof of slechthorend zijn. goede petitie!

  Beantwoorden
  • Lena (admin) 15 november 2015

   Ik moet toegeven dat als ik mijn vriend niet had gehad, ik er wellicht ook niet over zou hebben nagedacht 🙂

   Beantwoorden
 17. Jinnie93 21 oktober 2015

  Wat interessant om te lezen weer ! Je staat hier inderdaad nooit echt bij stil als je er zelf niet mee te maken hebt, maar hoe je het beschrijft doet wel weer iets goed met m’n besef hierover. Dat je zonder de juiste ondertiteling inderdaad veel mist had ik nooit bij stil gestaan. Ik heb in ieder geval getekend, en nog iets geleerd… ik wist niet wat protjes waren ! Ik heb het serieus gegoogled x) een nieuw vlaams woord in mijn vocabulair (ja ik ben NEderlands..)

  Beantwoorden
  • Lena (admin) 15 november 2015

   Hahaha, ik heb me doodgelachen met deze comment :p Ik had geen idee dat het een Vlaams woord was, oeps! Heb je weer wat bijgeleerd 😉

   Beantwoorden
 18. Kim 21 oktober 2015

  Ah dat kunnen inderdaad essentiële momenten zijn in een film, die hij dan moet missen. Ik ga nu de petitie tekenen 🙂

  Beantwoorden
 19. Ysanne 21 oktober 2015

  Ik heb hier nooit echt over nagedacht, lijkt me inderdaad heel vervelend om een hele film lang de kleine geluidjes te moeten benoemen (al snap ik dat je het graag doet voor je vriend!). Ik teken de petitie graag voor je, goed initiatief!

  Beantwoorden
  • Lena (admin) 15 november 2015

   Dat valt wel mee hoor, voor mijn vriend doe ik het graag 😉
   Enorm bedankt, Ysanne!

   Beantwoorden
 20. Dina 21 oktober 2015

  Dat zijn zo de dingen waar je vaak niet echt over nadenkt als je er niet mee te maken krijgt. Ik heb wel eens films gekeken met dovenondertiteling en dan het geluid ook helemaal uit gezet. Ook al is de ondertiteling speciaal voor dove mensen geschreven, soms mist er nog best wel wat info.

  Beantwoorden
 21. jony 21 oktober 2015

  op naar de protjes! Mijn stem heb je, maar Apropos hoe gebaar je dat? oma

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.