Vlaamse Gebarentaal: 5 dingen die je MOET weten (volgens mijn vriend en ik)

gebarentaal

Ik en mijn vriend Sam vertellen jullie wat je zeker moet weten over Vlaamse Gebarentaal. We merken nog regelmatig hoe weinig mensen iets weten over Gebarentaal. Nu ik heel wat vaste lezers heb op mijn blog, leek het mij een goed moment deze informatie te verspreiden. Hoe meer mensen het lezen, hoe beter: zo kunnen we weer heel wat misverstanden uit de wereld helpen!

Vergeet niet de ondertiteling aan te zetten op Youtube (tenzij je Vlaamse Gebarentaal begrijpt natuurlijk)!

Het gaat over 5 basis-dingen, maar er is nog zoveel meer te vertellen! Laat jullie vragen achter en we zullen ze beantwoorden in een volgende video. 

Jullie mogen je altijd abonneren op mijn Youtube-kanaal 🙂

Ondertekening

46 Comments

 1. anke 11 december 2018

  Hoi, ik kwam hier terecht na wat geklik dat eigenlijk startte bij een bericht over een animatiereeks in gebarentaal (in LIBRAS, braziliaanse gebarentaal dus). En ik vroeg me af of jullie weet hebben van tekenfilmpjes/series in vgt? dat lijkt me namelijk een supertoegankelijke manier om er wat van op te pikken, en de rest van vlaanderen te sensibiliseren.

  Beantwoorden
 2. Kaylee Roxanne 21 juni 2015

  Wat tof zeg! Ik wist niet eens dat er verschillende gebarentalen zijn. Eigenlijk wel logisch nu ik erover nadenk, maar dat geeft maar weer aan hoe weinig ik eigenlijk op de hoogte ben van zoiets belangrijks.

  En wat een leuk stel zijn jullie, past echt goed bij elkaar!

  Beantwoorden
  • admin 21 juni 2015

   Oh, wat lief, dankjewel! Er zijn weinig mensen die het weten hoor, best wel jammer. Maar ik ben heel blij dat je wat hebt bijgeleerd! x

   Beantwoorden
 3. Echt super interessant! Lijkt me heel gaaf om ooit te leren! Nu is dat nogal lastig, aangezien ik 1 hand niet kan gebruiken, maar wie weet ooit!

  Beantwoorden
  • admin 20 juni 2015

   Bedankt! Ja, ik las een tijd geleden je artikel over CRPS, zeer heftig.. Ik weet nog dat het nooit helemaal weg zou zijn, maar ik dacht dat het toch kon verminderen. IK hoop dat dat het geval is. Dan kan je het wie weet inderdaad ooit leren 😉

   Beantwoorden
 4. Melissa 17 juni 2015

  Heel mooi. Ik kan het ook een beetje (meer wel de Amerikaanse) hEEL MOOI OM TE ZIEN!

  Beantwoorden
  • admin 17 juni 2015

   Dankjewel! Wat fijn, ik zou ook echt graag ASL kunnen. Hoe komt het dat je het een beetje kan?

   Beantwoorden
 5. Elisse 17 juni 2015

  Trouwens, ik zag gisteren nog dit filmpje van een student Journalistiek over social media en de dovenwereld. Misschien vinden jij en je vriend het ook wel interessant om zien? Ik vind het heel mooi gemaakt. https://www.youtube.com/watch?v=bCZowDcyqic

  Beantwoorden
 6. Elisse 17 juni 2015

  Ha Lena, wat een super interessant en leuk filmpje! Tof gedaan! Ik begrijp zelf geen gebarentaal. Ik heb ook nog gestudeerd aan de Lessiushogeschool (enfin, nu dus KUL Antwerpen), en twijfelde voor ik eraan begon ook nog om Vlaamse Gebarentaal erbij te nemen. Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan omdat ik denk dat het heel moeilijk is de taal te leren als je er niet constant mee bezig bent. Ik ken eigenlijk niemand die doof is, of die Vlaamse Gebarentaal kan spreken, vandaar. Zou het wel fijn vinden om vaker filmpjes over VG te zien verschijnen! 🙂

  Beantwoorden
  • admin 17 juni 2015

   Dankjewel, leuk dat je het interessant vindt! ik kende ook geen dove persoon toen ik aan m’n studies begon, maar je bent er in de opleiding zeker genoeg mee bezig om het goed te leren 🙂 Zo hadden we per week 6 uur ‘mondelinge’ (niet mondeling, maar je begrijpt wel wat ik bedoel, gewoon oefenen op het gebaren zelf) taalvaardigheid met een dove leerkracht, en dan 4 uur grammatica. In het tweede jaar heb je nog steeds zoveel les, maar komt er ook een vak Dovencultuur bij. Voor dit vak ben je verplicht om naar allerlei dovenactiviteiten te gaan (bv. gebarenkringen) en zo leer je ook weer heel wat dove mensen kennen.
   Er zullen trouwens zeker nog filmpjes bijkomen! 🙂
   Het filmpje over sociale media had ik al gezien. Ik ken ook bijna iedereen die er in voor komt. Ik heb ze allemaal wel al eens gezien op activiteiten en met enkelen heb ik zelfs al gebabbeld 🙂 Leuk dat je hier aan dacht en het nog even deelde met me!
   Liefs

   Beantwoorden
 7. Sonja 15 juni 2015

  Ik vond dit echt een ontzettend leuk en leerzaam filmpje. Ik wist zelf helemaal NIKS van gebarentaal, had nooit vermoed dat elk land z’n eigen gebarentaal heeft en dat er zelfs dialecten bestaan. Ik kan dan ook sowieso moeilijk begrijpen hoe gebarentaal in elkaar zit omdat ik me er verder nooit in heb verdiept, het is als een soort chinees voor mij waarvan ik ook totaal de grammatica enz. niet begrijp. Maar na het kijken van dit filmpje vind ik het wel echt interessant! Gebarentaal is zo veel meer verweven met gezichtsuidrukking en lichaamshouden, voor mijn gevoel in ieder geval. Ik denk ook dat het goed is dat jullie hierover vertellen, jullie zeiden aan het begin dat het waarschijnlijk erg logische vragen zouden zijn maar toch wist ik vaak het antwoord niet (helemaal). Super tof:)

  Beantwoorden
  • admin 16 juni 2015

   Hey Sonja, wat een fijne reactie! IK ben blij dat je et iets van hebt bijgeleerd, dat was ons doel 😉
   Ook leuk om te horen dat je het interessant vond. Bedankt!

   Beantwoorden
 8. Sanne 13 juni 2015

  Wauw wat een goede video zeg! Ik zag hem voorbij komen op Facebook en dacht meteen, ja dat moet ik zien. Ik ben trouwens dol op België en wil er erg graag studeren. Ook ben ik erg geïnteresseerd in talen. Dikke kus Sanne

  Beantwoorden
  • admin 13 juni 2015

   Dank je Sanne! Wat leuk dat je zo dol op België bent. Ik zou zeggen, kom hier maar gewoon studeren. Ik raad Antwerpen aan haha. 😉 x

   Beantwoorden
 9. RheaMona 13 juni 2015

  Heel leuk dat jullie dit doen. Van de vragen wist ik het ook, de meeste vragen wat er gesteld werd. Maar ik mistte toch nog 1… Tenminste, dat maak ik steeds mee… De vraag die mij vaak gesteld wordt: Kom je uit het buitenland??
  Nee, ben echt een Nederlandse, een Rotterdamse. Men kijk naar me en zien dan diverse uit Europa… Och… waarom ook niet..

  Beantwoorden
  • admin 13 juni 2015

   Ja, dat staat niet in de video, maar dat overkomt m’n vriend ook ontzettend vaak. Mensen beginnen soms in het Engels te praten tegen hem, om een of andere bizarre reden.. Ach ja 🙂
   Dankjewel voor je reactie!

   Beantwoorden
 10. Wildcard 13 juni 2015

  Ik ben onder de indruk van het filmpje. Als we daar in het dagelijkse leven en/of directe omgeving niet met dove mensen geconfronteerd worden, zouden we haast vergeten dat ze bestaan.

  Beantwoorden
 11. Kim 12 juni 2015

  Oh dit filmpje had ik voor het slapen gisteren al gekeken,maar nog helemaal niet gereageerd! Ik ben echt onder de indruk en wat zien jullie er lief uit samen 🙂 Zoals de rest al zei: mega interessant en zou er graag meer van willen zien!
  Trouwens een hele domme vraag misschien, maar keek je Switched by Birth? Daar speelt een doof meisje mee. Ik vraag me dan af of je de gebarentaal in de serie een beetje kunt ‘verstaan’? Of is het echt te anders? (omdat het niet universeel is)

  Beantwoorden
  • admin 12 juni 2015

   Helemaal geen domme vraag! Ja, ik heb er naar gekeken. Vond het een heel leuke serie, maar seizoen drie was wat minder helaas, haha. Al kijk ik er nog altijd naar voor de gebarentaal! In de serie gebruiken ze ASL, dat is Amerikaanse Gebarentaal. Ik ken enkele gebaren, maar voor de rest begrijp ik er echt niets van 😉 Mijn vriend begrijpt er ook niet zo veel van, trouwens, hij kent alleen de basis van ASL.
   Leuk om te horen dat je het leuk vond 😀 Er zal zeker nog een vervolg komen, we hebben nog genoeg te vertellen!

   Beantwoorden
 12. Elise 12 juni 2015

  Geweldig, Lena!

  Beantwoorden
  • admin 12 juni 2015

   Merci Elise. Leuk compliment, zeker als het van jou komt 😉 x

   Beantwoorden
 13. Jozefien 12 juni 2015

  Wat een origineel filmpje! Echt prachtig dat je dit studeert en dat je vriend en jij zo kunnen communiceren. Heb je hem ook door je studie leren kennen?
  Ik studeer zelf taal- en letterkunde Frans en Spaans in Leuven en heb mijn vriend, die half Spaans is, zo ook leren kennen! Dikke complimenten voor dit filmpje! Je mag ook altijd eens op mijn blog kijken, nog heel klein, maar ben al blij dat ik eindelijk begonnen ben 😀 https://fulfillingdaydreamstonight.wordpress.com/

  Liefs,
  Jozefien

  Beantwoorden
  • admin 12 juni 2015

   Ja, ik heb hem via m’n studie leren kennen 😉 Wat leuk dat je je vriend ook zo hebt leren kennen hihi. Dankjewel voor het compliment!
   Ik ben zelf ook nog niet zo heel lang bezig met bloggen hoor. Ik zal alvast eens een kijkje nemen, veel succes met het bloggen!
   x, Lena

   Beantwoorden
 14. Eva 12 juni 2015

  Wat een leuk filmpje! Tijdens het kijken besefte ik me net dat ik er eigenlijk helemaal niks over weet… Super interessant, weer wat bijgeleerd 😀

  Beantwoorden
  • admin 12 juni 2015

   Oh, dit was echt ons doel Eva! Super! We zouden zo graag hebben dat iedereen er iets over weet. Het zou zoveel gemakkelijker zijn voor m’n vriend en andere dove mensen. 🙂

   Beantwoorden
 15. Kimberly 12 juni 2015

  Wauw, wat een SUPER interessant en origineel filmpje! Echt, heel veel complimenten hiervoor. Ik vond het super interessant en heb hem helemaal afgekeken. Wat interessant (ik val in herhaling!). Ik wist dus echt niet dat je vriend doof was en dat jij ook zo goed gebarentaal kon.

  Beantwoorden
  • admin 12 juni 2015

   Hahaha, geweldig dat je zo enthousiast bent! Dankjewel, vind ik echt een super lieve reactie van je Kimberly. 😉 Ben echt zo blij dat je het interessant vindt, dat was echt ons doel. We hopen dat heel veel mensen nu iets hebben bijgeleerd x

   Beantwoorden
 16. Silke 12 juni 2015

  Wat leuk dat je dit doet, heel leerrijk!

  Beantwoorden
 17. Doneta 12 juni 2015

  Wauw!!
  Dit is echt mooi om te zien. Ik vind het zo knap van je dat jij ook gebarentaal kan. Echt super dit! En vooral ook inspirerend.

  Dank je wel -x-

  Beantwoorden
  • admin 12 juni 2015

   Dankjewel, blij om te horen dat het andere mensen kan inspireren 🙂 Super lieve reactie van je. x

   Beantwoorden
 18. Fem 12 juni 2015

  Wat leuk! Ik had er nooit over nagedacht dat er ook gebarentaaldialecten zijn, hoewel dat natuurlijk eigenlijk heel logisch is. Interessant! (Mag je best meer over bloggen, ben best nieuwsgierig :))

  Beantwoorden
  • admin 12 juni 2015

   Dank je, Fem. Voor ik het begon te studeren, wist ik dat ook helemaal niet hoor 😉 Ik had zelfs nog nooit iemand zien gebaren voor ik aan m’n studies begon!
   Ik zal er zeker nog meer over bloggen, er valt nog véél meer te vertellen 🙂 x

   Beantwoorden
 19. Lana 12 juni 2015

  Echt heel erg leuk om te zien!

  Beantwoorden
 20. alexa 12 juni 2015

  Leuk om te zien! Wat knap dat jij het zo goed kan!

  Beantwoorden
  • admin 12 juni 2015

   M’n vriend is een goede leraar haha. En m’n prof op school is uiteraard ook goed. Al moet ik nog veel oefenen voor ik kan gaan tolken. Dankjewel voor je reactie 🙂

   Beantwoorden
 21. Anna 12 juni 2015

  Wauw, wat een super bijzondere video! Veel van deze dingen wist ik eigelijk nog helemaal niet, dus voor mij was het erg interessant!

  Beantwoorden
  • admin 12 juni 2015

   Ik ben blij te horen dat je iets hebt bijgeleerd, echt top! 🙂

   Beantwoorden
 22. Dina 12 juni 2015

  Wat een interessante video! De antwoorden op de vragen wist ik al, ik heb ooit een minor over gebarentaal gevolgd. Voor veel horende mensen is gebarentaal en de ‘dovenwereld’ (kan ik dat even zo noemen?) iets mysterieus, omdat er niet veel aandacht wordt besteed aan het thema. Leuk filmpje en ik hoop dat veel mensen het kijken, om zo iets te leren over gebarentaal.

  Beantwoorden
  • admin 12 juni 2015

   Uiteraard mag je dat de ‘dovenwereld’ noemen, ik heb veel dove personen dat woord zelf al horen gebruiken 😉 Ja, veel mensen weten echt niets over gebarentaal. Zo hebben we het al vaak meegemaakt dat m’n vriend duidelijk zegt dat hij niet kan horen en dat de persoon dus duidelijk moet articuleren of iets moet opschrijven en dan beginnen die mensen gewoon Engels te praten! Geen idee waarom ze dat doen, maar dat gebeurt dus ontzettend vaak he! Ik denk dat de mensen zich gewoon niet kunnen voorstellen wat het is, jammer natuurlijk… Hopelijk hebben enkele mensen iets bijgeleerd dankzij dit filmpje 🙂 Leuk trouwens dat je een minor hebt gevolgd!

   Beantwoorden
 23. Ysanne 12 juni 2015

  Wauw, heel interessant en vooral bijzonder! Het gaat zooo intens snel, echt mooi om te zien dat daar hele zinnen uit komen 🙂 En even iets anders, wat een leuk jurkje heb je aan!

  Beantwoorden
  • admin 12 juni 2015

   Ja, m’n vriend gebaart echt snel, het was zelfs moeilijk om te ondertitelen omdat de tekst lang genoeg moet blijven zodat mensen het kunnen lezen, haha. 🙂 Fijn dat je het interessant vond! En oh dankjewel, is een jurkje uit de H&M 😉 x

   Beantwoorden
 24. Celeste 12 juni 2015

  Wat een super toffe video! Heel bijzonder, vond het leuk om op deze manier wat meer over gebarentaal te weten komen! Hopelijk maak je meer van dit soort filmpjes. Echt heel leuk gedaan!

  Beantwoorden
  • admin 12 juni 2015

   Wat een leuke reactie, dankjewel Celeste! Ja, er zullen zeker nog zo’n filmpjes volgen, we hebben nog héééél veel te vertellen 😉

   Beantwoorden
 25. Kattebelletjes 11 juni 2015

  Super interessante video! Gebarentaal heeft mij altijd al gefascineerd. Het lijkt mij wel moeilijk om het te leren als “leek”. Jij kan het precies al super vlot.

  Beantwoorden
  • admin 11 juni 2015

   Met een vriend die gebaart als een trein, moet je wel :p
   Haha neenee, ik gebaar nog niet vlot genoeg naar mijn goesting. Volgend jaar begin ik aan mijn master Tolken voor Vlaamse Gebarentaal en hopelijk gebaar ik dan bijna zo snel als m’n vriend 😉 Vlaamse Gebarentaal leren is trouwens niet moeilijker dan het leren van een andere taal.
   Dankjewel voor je leuke reactie! 🙂

   Beantwoorden
   • Kattebelletjes 12 juni 2015

    Succes volgend jaar!
    Ik ben ook niet echt goed in gesproken talen dus dat stelt me niet echt gerust :p.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.